Mikä on vaivaisenluu (hallux valgus)?

Mikä on vaivaisenluu (hallux valgus)?

Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkaterän ongelmaa, jossa ukkovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin. Pidemmällä aikavälillä ukkovarpaan tyvinivelessä tapahtuu muutoksia ja nivelen asento muuttuu. Asennon muutos aiheuttaa nivelessä kuormitusvirhettä ja pehmytkudoksissa ja näistä syistä myös kipua alkaa esiintymään. Kuormituksen muuttuminen johtaa myös hiertymien ja känsien muodostukseen. Isovarpaan sisäreunaan alkaa kasvamaan paksumpaa ihoa johtuen väärästä kuormituksesta. Kävelyn aikana ponnistus jää usein sisäreunalle ja paine kasvaa isovarpaan sisäreunalle aiheuttaen lisääntyvää kuormitusta ja siksi syntyy kovettumaa ja nivelen voimakasta virheasentoa. Tästä johtuen iso- ja kakkosvarpaan väli ahtautuu ja näin altistaa muille ongelmille kuten hankauksille ja hiertymille. Kivun takia kävellään väärin ja näin alkaa virhekuormitusten suma, jossa alkaa koko jalkaterän väärä kuormittuminen ja sitten polvi jne.

Mistä vaivaisenluu tulee?

Vaivaisenluun syntyyn on useita syitäYleisimpiä syitä on jalan rakenne. Jalan rakenne saattaa olla löystynyt ja jalan kaaret laskeutuneet. Kävelyn aikana kuormitusvirheet kasvaa ja isovarpaan alueelle kohdistuu virheellistä kuormitusta. Askeleita tulee joka päivä tuhansia ja virheellisen kuormituksen korjaaminen on tällöin välttämätöntä kuormitusvirheen estämiseksi.

Vaivaisenluu voi olla myös perinnöllinen. Perinnöllisessä jalan rakenteen ominaisuudet periytyvät ja altistavat ongelman synnylle. Kävely jalkaterät ulospäin johtuen esim. lonkkien virheasennosta ja lyhyempi I-jalkapöydänluun ovat perinnöllisiä tekijöitä.

Ihminen on kokonaisuus ja virheelliset kuormitukset lantiossa, lonkissa, polvissa ja jalkaterissä häiritsevät koko liikeketjua aiheuttaen virheellistä kuormitusta jalkaterään ja näin altistaa usealle jalkaterän ongelmalle.

Jalkineet ovat vääränlaiset. Jalkineen kärki on liian kapea, sisäreuna alkaa kääntymään liian aikaisin muita varpaita kohden, kengässä on liian korkea korko, liian löysä jalkine ”löysässä” jalkaterässä, joka painuu sisäänpäin ja pitkittäinen sisäkaari on madaltunut altistaa isovarpaan väärälle kuormitukselle.

Millainen kenkä vaivaisenluulle?

 • Kärki tulisi olla jalkaterän mallinen ja riittävän leveä päkiän kohdalta.
 • Jalkineen tulee olla mahdollisimman pitkälle suora isovarpaan kohdalta, jotta jalkineen malli ei väännätä isovarvasta. Jalkineen kantapää ja etuosa tulee olla samassa linjassa.
 • Korko ei saa ylittää 3 cm, koska tällöin kuormittaa päkiän seutua levittäen sitä ja näin myös isovarpaan aluetta.
 • Jalkaterän sisemmän kaaren ollessa matala ja jalkaterän painuessa sisäänpäin on jalkineessa hyvä olla kiertojäykempi pohja, jolloin se vähentää isovarpaan virheellistä kuormitusta ja ohjaa askelta paremmin eteenpäin. Normaalissa jalassa toimii kiertolöysempi kenkä, joka vääntyy tiskirätin lailla.
 • Hyvässä jalkineessa on irtopohjallinen, jonka voi tarvittaessa vaihtaa uuteen tai sen tilalle laittaa isovarpaan kuormitusta vähentävän pohjallisen.

Alla esimerkki hyvistä työkengistä, joita tekee mm Berkemann.

Miten vaivaisenluuta hoidetaan?

Leikkaushoito on aina viimeisimpiä hoitokeinoja. Jos isovarvas on kohtuullisen kivuton ja liikkuu hyvin ei leikkaukseen kannata mennä.

Vaivaisenluun hoidon selvittämiseksi kannattaa hakeutua asiantuntevan fysioterapeutin tai jalkaterapeutin vastaanotolle tilanteen arvioimiseksi ja tutkimiseksi. Mitä aiemmin hoitoon hakeutuu, sitä nopeammin voidaan ehkäistä lisämuutosten syntyminen jalkaterässä. Hyvin suunnitellulla jumpalla (hoito-ohjelmalla) voidaan saavuttaa uskomattoman hyviä tuloksia.

 • Sopivat jalkineet ovat tärkein mitä voit itse tehdä. Riittävän suuri tila päkiän alueella ja lestin suoruus riittävän pitkälle isovarpaanpuolelta ovat tärkeitä tekijöitä ehkäisemässä virheasennon syntyä.
 • Löysässä jalkaterässä riittävän jäykkä jalkine vähentää isovarpaan alueelle kohdistuvaa virheellistä kuormitusta.
 • Hyvä pohjallinen estää myös jalkaterän virheasentoa ja tukee pitkittäistä kaarta estäen isovarpaaseen kohdistuvaa virheellistä kuormitusta ja yrittäen säilyttää oikean linjan ponnistuksen aikana.
 • Erilaiset varpaan oikaisijat (tuplalenkkierottaja, vaivaisenluusukka) estävät isovarvasta painumasta enempää muista varpaita kohden ja näin estää virheellistä kuormitusta nivelessä. Myös teippauksella voidaan virheasentoa oikaista.
 • Jalkaterän ja pohkeen alueen lihasharjoitteet ovat tärkeimpiä asioita mitä voi itse tehdä ennaltaehkäisten vaivan pahenemista.
 • Yksilölliset pohjalliset tulevat kyseeseen, jos jalkaterässä on voimakkaampia virheasentoja ja paremmat peruspohjalliset eivät enää riitä asennon korjaamisessa. Lisää yksillöllisistä pohjallisista täällä.
 • Yksilölliset jalkineet ovat mahdollista äärimmäisen hankalissa tapauksissa. Yksilöllisessä jalkineessa saadaan jalkaterän leveys ja jäykkyys optimaalisesti tehtyä ja päkiän alueelle voidaan tehdä keinua ponnistuksen helpottamiseksi. Yksilöllinen jalkine sisältää aina myös yksilöllisen pohjallisen. Lue lisää täältä.

Tässä muutama esimerkki vaivaisenluun hoitoon suunnitelluista tuotteista.

Lisää tuotteita Footshop.fi verkkokaupassani täällä.

Jos tulee kysymyksiä, niin ota rohkeasti yhteyttä lomakkeella! Vastaanottoni sijaitsee Keuruulla, mutta pystyn auttamaan etävastaanoton ansiosta myös verkossa. Ajanvaraus täällä.

Fysioterapeutti Tomi Rasinmäki, Keuruu